Total Pageviews

Saturday, January 1, 2011

Faizal Yusop meninggal dunia.... :(

Amat terkejut bila terdengar berita yg Faizal Yusop meninggal dunia tadi...sedang aku leka2 dengar radio,terkeluar pulak berita yang memeranjatkan nih....aku macam caye tak caye jelah kan..tu yg habis je keje nih,aku terus cari kat internet..ternyata memang benar..Al-Fatihah buat keluarga arwah...sesungguhnya,aku juga peminat beliau....semoga rohnya ditempatkan disisi org2 yg beriman dan yg soleh..Aminnn....

Monday, December 20, 2010

Arwah Nurin Jazlin

Semalam aku nak hantar email pada abg aku,lepas tuh asyik failed jerk..yahoo suh check aku punya inbox mgkin terlalu byk,so aku pun check lah satu persatu..yg dah berkurun2 semua ader..so aku pun start mendelete mana yg tak berguna..sdg aku check satu persatu..terpandang aku email aku yg lama tuh,kes nurin jazlin..aku pun buka..aduh sayu nyer hati aku....mcmmana nak menghadapi situasi begini jika perkara itu terjadi pada aku?oh tidak...kejam sungguh si pelaku yg menzalimi tubuh anak kecil itu...apa yg dier mahu?kenapa dier buat begitu?kenapa dier sgt tak berperasaan.....apa yg aku harap,kita semua lebih berhati2..mengambil iktibar dari apa yg telah berlaku...moralnya disini,jangan membiarkan anak kita keluar ketaman tanpa kita,jgn biar keluar kekedai tanpa kita...harap sipelaku dapat balasan yg setimpal dgn apa yg telah dilakukan...walaupun dan bertahun ianya berlaku,ia masih kekal dlm ingatan.Al-Fatihah buat arwah dan juga keluarganya..

Tuesday, December 14, 2010

Jom ngk Iklan nih...

Sedang aku mebelek2 lappy ni..aku terpandanglah satu iklan yg datangnyer dari indonesia....iklan yang harus ditonton oleh para2 penhisap rokok..hihihihihi....lepas nih,leh lah kena kan hubby aku ni....:)

video

Monday, December 13, 2010

Aku orang baru..sudi2lah mengajar aku...

Aku baru nak berjinak ke alam blog nih..byak sungguh yang aku tak tahu..terlalu kerdil rasanyer....aku nak cuba cari side income,tapi aku tak tahu cara yang betul nya bagaimana...sape2 yg dah master tu..ajarlah aku...kita tak perlu malu untuk bertanya kan...betul tak?aku sedang belajar nih...mencuba..mencuba dan terus mencuba...susah juga yer...hihihihihi...sikit2 dulu lah yer..kalau ader yg tak kena..tegur2lah aku....aku sedia mendengar....:) toink toink....

Sunday, December 12, 2010

Setahun Kemudian

Setahun kemudian..apa yang berlaku yer...nanti aku sambung...nak titon dulu.....
ok,dah ready nak citer nih....apa yg terjadi genap setahun selepas ibu meninggal kan kami semua....atuk pula yg pergi mengadap Illahi..betul2 genap setahun,pada hari yg sama iaitu malam jumaat...beberapa hari sebelum meninggal,atuk ader ckp dier nampak arwah ibu,dripada situ aku seperti dapat menggagak bahawa atuk juga akan pergi...yang paling sedih,aku tak dapat menatap wajahnya yang terakhir...hati membuak2 hendak pergi,tetapi diatas nasihat makcik2..aku putuskan untuk duduk dirumah sahaja...kerana aku baru sahaja melahirkan baby...sehari sebelum meninggal,malamnya aku mimpi kan atuk..aku ckp pada dier..aku minta maaf sebab tak dapat dtg umah atuk..sebab selepas bersalin aku mmg lah tak keluar..dlm pantang kan..biasanya rutin aku,setiap hari ahad aku akan dtg pergi rumah atuk...tetapi rutin itu masih kuteruskan juga..sebab makcik ku tinggal kat sana..cuma tidaklah sekerap tiap2 minggu...kadang bila dtg kesana..sayu tengok bilik dier yg berwarna hijau tuh..sgt ceria..tetapi penghuni nya sudah berpindah kealam yang lain...semoga rohnya aman disana....Amin.....

Panggilan Maut

Apa yang hendak aku ceritakan ni...sungguh menyayat hatiku sendiri.Tajuk "Panggilan Maut" itu pun agak mengerikan,walaupun tidak pada org lain..tetapi pada ku sgt ngeri,sedih,takut dan sebagainya....Tarikh keramat 17/04/2009 tidak akan aku lupakan sampai bila2...bukanlah keramat..tetapi tarikh itu membuatkan aku seperti kehilangan sesuatu yg telah dipinjamkan pada ku selama 28tahun..
Pada tarikh 17/04/2009,rutin seperti biasa..kerja!!Setelah siap mandi dan sebagainya..aku tunggu rakan sekerja menjemput aku ketempat kerja.Sampai kat tempat kerja,terlupa pulak lesen kereta aku dah tamat tempoh...nak call hubby,handset pulak tinggal...sepatutnya aku tinggal kan lesen kat rumah,sebab hubby nak tolong renew kan.Apalagi..aku pun call lah hubby pakai handset kwn..so,hubby pun kata oklah..nanti dier singgah tempat kerja aku..so,aku pun dah senang hati lah...dan meneruskan kerja seperti biasa..beberapa minit kemudian,kwn aku yg aku pinjam handset tadi panggil,dier kata '' sue,ni ader call..hubby awak nih '' aku pun tak pikir aper lah..tak ngk nombor terus je ckp,tapi kenapa suara lain jer nih.!!Rupa2nyer..adik aku Syahmi,dlm hati terdetik...aik,mana dier dpt no ni?penting sgt ke sampai call no kwn aku nih...hati dah penuh tanda tanya....perkara pertama yg dier tanya aku..'' hanset akak mana?'' aku ckp tinggal..pastu dgn nada agak marah dier ckp '' benda penting mcmtu pun boley tinggal ker? '' isshhh hati makin tak sedap ni...dgn nada penuh tanda tanya..aku tanya dier..kenapa mie?Tiba2 nada suara dier berubah... " Kak...ibu dah xde " rasa nak tercampak handset yg aku pegang...menggigil aku jawab '' Astagfirullahhalazim....bila mie?kenapa?" terus aku menangis..menangis..menangis dan menangis...aku peluk sorg demi sorang kwn yg ader dekat dgn aku.aku tak boley pikir ape dah...yg aku pikir,nak balik..nak balik..kwn aku pun call kan bos aku,dlm 10minit bos aku dtg...aku ckp nak balik bos,mak saya meninggal...tanpa byk cakap,bos aku bg aku duit..dan dier suruh kwn aku hantar aku balik...bos yg sangat baik,aku akan igt dier sampai bila2...dlm perjalanan..aku nangis tanpa henti...sedih teramat,aku tak pernah terfikirkan seawal ini dier meminjam kan ibu pada aku....masih banyak yg belum selesai...masih byk cerita yg belum habis dikongsi bersama...tetapi Allah sayangkan dier..aku redha :( 
Sampai dirumah..hubby,mak mertua menyambut aku dipintu...kami berpeluk2kan..sambil menangis,tak sepatutnya aku tangisi sebegitu...tetapi perpisahan kali ini lama...bukan sebulan dua...entah bila akan ketemu lagi,sesuatu yg tak pasti....arghhhhh!!!!!!Terus aku kemas bju2 aku,hubby dan anak2..aku capai apa yg ternampak jelah..xboley fikir lagi....jam sudah menunjukkan 10pg,aku call makcikku..adik kepada ibu ku...dier sudah tahu dan sedang bersiap utk pulang kekampung....dah siap kemas apa yg patut...kami pun bergerak ke kampung....1/2jam perjalanan...hubby kata lain mcm je kete nih..kami pun berhenti di shell,rupanya tangki air bocor..oh tidak....berasap bonet depan kereta..dugaan2..lama juga tersadai,mencari idea utk meneruskan perjalanan..kebetulan kat bonet belakang ader botol2 kosong,apalagi isi semua air dlm botol tuh....kami pun meneruskan perjalanan...setiap 20minit,berhenti..sejukkan enjin..isi air yg dah kering..begitu lah seterusnya..hinggalah lepas tol pagoh...jam menunjukkan 3.30ptg..hati sudah gusar,ramai yg call tanya kat mana...oh tidak,air mata sudah mencurah2...xtahan sebak..perjalan masih diteruskan walaupun masih lagi berhenti seperti biasa....sepatutnya 12.30tghari aku sudah sampai..ini hampir pukul 4ptg!!10minit lagi hampir sampai,kwn aku yg duduk kat muar..call..''syuhadah,kenapa rumah kau ramai org?aku lalu nak pi kedai nih..''aku bagai xboley nak berkata2...tapi dier pun seperti sudah dpt mengagak,cuma dier tak tahu siapa....akhirnya sampai juga,aku lalu depan rumah..org sangat ramai..sampai kan rumah sebelah pun penuh...parking pun takde,aku parking dekat deretan kedai2...sebaknya masa lalu kat depan umah...siap parking,laju aku jalan nak kerumah..kebetulan terserempak kwn aku yg call tadi,apalagi..aku terus peluk dier..dan jln sama2...sampai depan pintu pagar depan..adik aku dgn sepupu aku yg aku nmpak dulu,ramainya org,aku tak pandang dah..meluru aku terus..nampak ayah..melambai2 aku...org yg lain pun sama,yg aku dengar cepat2...air mata makin laju,sampai kat ayah..kami berpelukan...sama2 menangis...sedihnya bila teringat kembali situasi ini....dan akhirnya,terpandanglah aku sebujur tubuh yg kaku,org yg aku sayang..sangat sayang....tiada pengganti nya..tiada siapa boleh ganti dia dihatiku...IBU,Adah syg sangat kat ibu....aku cium dahinya,pipinya..dia seakan tidur....sejuk sekali bila aku mengucupnya buat kali terakhir...selepas aku,kemudian,hubby ku,ayah..dan org2 yg rapat dan juga saudara mara...setelah siap,terus disembahyangkan..kemudian dibawa ketanah perkuburan,aku pergi utk melihat dier buat kali terakhir....sayu..sangat sayu..akhirnya perkara yg tak pernah aku fikirkan dan tak ingin memikirkannya..berlaku jua....bersemadilah Ibu disitu...dirumah yg baru,dialam yg baru....semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org yg beriman...sempat juga aku jumpa ibu dua minggu sebelum dia pergi buat selama-lamanya...seminggu duduk bersama,bila teringat balik...perbualan aku dan dia didapaur ketika memasak bersama2...ibu cakap..agaknya ibu hidup sampai bila ek?ibu tak nak lah sampai nanti menyusahkan anak2...aku pun jawab..alah ibu nih,atuk zul(hubby) sampai sekarang ada lagi....dah bercicit2..pastu kitorang ketawa sama2...dan masa duduk relax santai2 ngk tv,ibu ada ckp kat anak2 aku..nanti bila atuk tak ada lagi..tinggal nama jelah,nanti mama ceritalah atuk mcmmana....!!apa yg ibu ckp tu,masih terngiang2 di telinga aku....xsangka apa yg dia ckp berlaku jua......
Ibu..terima kasih diatas segalanya,adah sayang...ibu....dan aku berterima kasih kepadamu Ya Allah,kerana meminjam kan ibu selama 28tahun....aku bersyukur kerana kau meminjamkan dia padaku....walaupun seakan tidak cukup waktu yg kau berikan...aku redha....Ya Allah,kau tempatkan lah dia bersama2 org yang engkau kasihi,org yang beriman,org yg soleh & solehah....semoga Ibu aman disana..Aminnn...